Een erfgoed- en mediakunstproject voor leerlingen van de basisscholen in Oudewater

De afgelopen 100 jaar is er veel veranderd. Toch is 100 jaar nog helemaal niet zo lang geleden.
In het project Aap, Noot, Scratch duiken leerlingen van groep 7 in het verleden van hun eigen stad en leren zij tegelijkertijd de basisbeginselen van computational thinking. Computational thinking is een belangrijke vaardigheid in de 21e eeuw. 100 jaar geleden begonnen leerlingen hun onderwijstijd op school met “Aap, Noot, Mies”. Nu, 100 jaar later is het van belang dat leerlingen al op jonge leeftijd leren programmeren.

Maar is er echt zoveel veranderd in die 100 jaar? Wat deden de kinderen 100 jaar geleden als zij uit school kwamen? Welke spellen speelden zij? Hoe leerden zij lezen, schrijven en rekenen? Hoe zag de stad eruit? In dit project gaan de leerlingen aan de slag met de wereld van toen, gekoppeld aan het gereedschap van nu (de computer). De leerlingen maken kennis met heden en verleden en bereiden zich daarmee voor op de toekomst. Het project sluit af met een presentatie van het werk van de leerlingen dat tijdens het project is ontstaan.

Het project Aap Noot Scratch is op 10 maart 2020 van start gegaan in Oudewater. De regionale krant De IJsselbode besteedt er dezelfde dag aandacht aan met een groot artikel op de voorpagina.

Lessen op afstand

Enkele dagen na de start van het project werden de maatregelen tegen het corona-virus van kracht en konden de lessen niet langer op school in de klas gegeven worden. In plaats daarvan worden de lessen nu digitaal gegeven. De leerlingen volgen de lessen nu zelf thuis, online op hun laptop, met hulp op afstand. Het is een uitdaging om de leerlingen op deze manier, op afstand, te leren programmeren. Het past helemaal bij het thema: samen de mogelijkheden van deze tijd ontdekken en deze mogelijkheden inzetten in het onderwijs. Er ontstaat op deze manier een online platform met lesmateriaal dat ook in de toekomst gebruikt kan worden.

Bekijk hier de eerste “Aap Noot Scratch” projecten, gemaakt in maart-april 2020:

(Deze projecten zijn door de leerlingen helemaal zelf thuis gemaakt met instructies op afstand via de computer.)