Bikkelen is een spel dat al eeuwenlang wordt gespeeld. Tegenwoordig kent bijna niemand het spel nog, maar 100 jaar geleden werd het veel gespeeld. Bikkelen werd vroeger gespeeld met schapenbotjes.

Tegenwoordig kun je bikkelspellen kopen waarbij de bikkels zijn gemaakt van metaal, in de vorm van de schapenbotjes. Die kun je tegenwoordig gewoon online bestellen. Vroeger maakten mensen zo’n spel zelf, van de schapenbotjes die ze overhielden nadat ze een schaap hadden geslacht en al het vlees eraf hadden gehaald. Een soort vorm van recycling eigenlijk, de botjes die overbleven werden niet weggegooid, daar werd speelgoed of iets anders van gemaakt. De botjes worden heel glad als er veel mee wordt gespeeld. Het lijkt alsof ze zijn bewerkt, alsof er een laklaag overheen zit. In het Touwmuseum in Oudewater kun je het spel met echte bikkels spelen. Op deze pagina zie je foto’s van de bikkels uit het Touwmuseum.

Je kunt goed zien dat de bikkels verschillende vormen hebben afhankelijk vanaf welke kant je ze bekijkt. Vanaf de bovenkant zien ze er heel anders uit dan vanaf de zijkant. Vanaf de zijkant lijken de bikkels op de vorm van de letter S, vanaf de bovenkant hebben ze een meer vierkante vorm. Kinderen hadden vroeger verschillende namen voor deze verschillende vormen. Je kon verschillende combinaties van vormen gooien. Als je vier bikkels in de lucht gooit en laat vallen, kun je bijvoorbeeld 2x een S-vorm en 2x een vierkante vorm gooien. Of een andere combinatie. Het is toeval hoe ze vallen.

Bij het bikkelspel gooi je eerst een bal in de lucht. Met dezelfde hand waarmee je de bal hebt gegooid probeer je daarna de bikkels op te rapen en vervolgens de bal weer op te vangen. Je mag maar één hand gebruiken. Je moet met dezelfde hand eerst de bal gooien, dan de bikkels oprapen en dan de bal weer opvangen. Bikkelen is een behendigheidsspel. Door veel te oefenen wordt je steeds beter.

Les 5a – Het Bikkelspel